Új korszak Izrael történelmében

" Netanjahu: új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolatában

Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolataiban, az Egyesült Arab Emírségeket további államok fogják követni a békekötésben Izraellel – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet minden izraeli tévécsatorna közvetített. Történelmi pillanatnak nevezte a megállapodást, amely – Egyiptom és Jordánia után – a harmadik arab állammal kötött izraeli békeegyezmény.

 A kormányfő megerősítette a diplomáciai kapcsolatok létrehozását Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. Mint mondta, a békeegyezmény keretében nagykövetségeket létesítenek egymás országaiban, jelentős gazdasági fejlesztések és befektetések lesznek, fellendül a kölcsönös turisztikai ipar, beindul a légi közlekedés közvetlen járatokkal, és számos más gazdasági területen is együttműködést folytatnak majd.

  Netanjahu történelmi pillanatnak, közel-keleti áttörésnek nevezte a megállapodást, amely – Egyiptom és Jordánia után – a harmadik arab állammal kötött izraeli békeegyezmény, és felhívta a figyelmet a két ország közti hasonlóságra: mint mondta, mindkét helyen virágzó országot hoztak létre a sivatagban. A miniszterelnök kijelentette, hogy a békeegyezmény drámai változást hoz Izrael térségbeli státuszában, ezentúl nem ellenségként tekintenek rá, sőt, számos állam már most stratégiai szövetségesének tekinti, s további arab országok fognak csatlakozni a ,,béke a békéért'' elvén az emírségekhez. 

A diplomáciai kapcsolatok teljes mértékű létrehozásáért cserébe Izrael lemondott a ciszjordániai annektálásról, amit Donald Trump amerikai elnök ez év elején nyilvánosságra hozott béketerve megígért Jeruzsálem számára, és aminek megvalósítását Benjámin Netanjahu július 1-re ígérte, de az amerikai ellenállás miatt elhalasztotta. A kormányfő a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy továbbra is érvényes a Trump-féle béketerv, mely tartalmazza a ciszjordániai bekebelezést is."

https://mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/izrael/netanjahu-uj-korszak-kezdodik-izrael-es-az-arab-vilag-kapcsolataban?fbclid=IwAR3qxX3TVWxix1-NRuGxp2Jr-BXD8XYO5AcxoDA1jtcycEAKqAW0uN31qjw

https://www.facebook.com/hirek.izraelbol/photos/rpp.517709974937627/4260570237318230/?type=3&theater