Advent - álljatok meg, csendesedjetek el

 Zsoltárok könyve 46:11a

„Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!” (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014)

„Álljatok meg és lássátok, hogy én vagyok az Isten.” (Káldi-Neovulgáta)

  Egy alkalommal, amikor éppen „nagyon” dolgoztam a konyhánkban, és rettentően elfoglalt voltam, a kisfiunk, aki akkor még csak olyan öt éves lehetett, odajött hozzám, és kedves határozottsággal közölte velem: „Anya, üljünk le, és csináljunk semmit!” Nem volt szükség további magyarázatra, a maga nyílt módján tökéletesen kifejezte, hogy túlpörögtem, és azt szeretné, ha abbahagynám, bármit is csinálok, és helytette csak őrá figyelnék.

Sajnos nem vagyok jó ebben. Megállni, vagyis „nem mozdulni”, nem tenni semmit, nyugton lenni, gyakran nehezemre esik. Nyugton maradni, nyugton ülni, vagy feküdni, nem nagyon megy, „csak úgy”.

Az életünk arról szól, hogy valamit mindig csinálunk. Legalább arrébb megyünk, ellenőrizünk, vagy csak megnézünk valamit. Gyorsan még elintézzük, hiszen még belefér. Állandó pörgésben élünk általában.

De mi van akkor, amikor ISTEN azt mondja, hogy: Álljatok meg! Távolodjatok a világ zajától és csendesedjetek le!

   Ez az év erről szólt, és nem is látjuk még a folyamat végét. Ma bevásárlás közben két fiatal férfi haladt el mellettünk, és hallottuk, ahogyan az egyik arra bíztatta a másikat, hogy csináljanak valami közös programot, hiszen ő ráér éjfélig! A másik ránézett és emlékeztette arra, hogy a járvány miatti korlátozások szerint este 8 órára haza kell érjen, ki-ki a maga otthonába. Tudta, de nem akart otthon maradni, csendben lenni. Egyre többen háborognak, és már arról beszélnek, hogy meg vannak fosztva dolgoktól, amiknek a pótlására már sohasem lesz alkalmuk.

Egy számomra nagyon érdekes nyilatkozatot olvastam a napokban. A pankrátor legenda, Terry Gene Bollea, ismertebb nevén Hulk Hogan úgy véli, hogy Isten a COVID-19-et használja arra, hogy elvegye tőlünk mindazt, amit Helyette imádunk. Nem gondoltam erről az erőemberről, hogy ilyen mély gondolatokat fogalmaz meg.

 

Mondanivalóját így kezdte: “Három rövid hónap alatt – az Egyiptomot ért csapásokhoz hasonlóan – Isten mindent elvett tőlünk, amelyet Helyette imádunk!”

A nyugdíjas profi pankrátor ezután felsorolta az összes hamis istenséget, amelyek előtt az emberiség meghajolt, behódolt, az egyetlen igaz Úr, a Királyok Királya, Jézus Krisztus helyett.

“Isten azt mondta: Sportolókat akarsz imádni, bezárom a stadionokat!

A zenészeket szeretnéd imádni, bezárom a zenei központokat!

Színészeket akarsz imádni, bezárom a színházakat!

A pénzt akarod imádni, leállítom a gazdaságot és összeomlanak a tőzsdék!

Nem akarsz gyülekezetbe járni és engem imádni, akkor olyan körülményeket teremtek, hogy ne kelljen gyülekezetbe menned.”

Hogan utalt a bibliai II. Krónikák 7:13-14. versekre, amelyek kapcsán rámutatott, hogy Isten mindig megtartja ígéretét, mindenkor gondoskodik azokról, akik megbánják bűneiket és hozzá fordulnak:

“Ha majd bezárom az eget, és nem lesz eső, vagy parancsolok a sáskáknak, hogy tarolják le a földet, vagy ha dögvészt bocsátok népemre, de megalázza magát népem, amelyet rólam neveztek el, ha imádkoznak, keresnek engem és megtérnek gonosz utaikról, én is meghallgatom a mennyből, megbocsátom vétküket, és meggyógyítom országukat.“ (II. Krónikák 7:13-14)

Hogan hangsúlyozta, hogy talán nincs szükségünk koronavírus-vakcinára, hogy megmeneküljünk, hanem inkább ezt az időt arra kellene felhasználnunk, hogy kettesben maradjunk Istennel és koncentráljunk a Megváltónkkal való kapcsolatunkra.

“Lehet, hogy nincs szükségünk védőoltásra.” – írta a 66 éves férfi, posztjának végén. “Talán ki kellene használnunk, hogy el tudunk vonulni a világ figyelmétől, és megadatik nekünk az elszigeteltség ideje. Személyes újjászületésünket kell rendeznünk. Arra kellene végre összpontosítsunk ezen a világon, ami ténylegesen számít: Jézusra.” (forrás: filmezzunk.hu)

Az advent ilyen időszak, amikor ISTEN arra kér minket minden évben, hogy csendesedjünk el és pihenjünk meg az ő jelenlétében.

  Bár a világ körülöttünk meg van őrülve, szaladgálás az ajándékok után, vagy az élelmiszerekért. Sokan elfoglalják magukat ezzel, hogy ne a valódi problémáikkal kelljen foglalkozniuk, és a végén fáradtan, kimerülten, hajszoltan „ünnepelnek”. A statisztikák azt mutatják, hogy a legdurvább, akár tettlegességig fajuló, vagy évekig tartó haragot okozó veszekedések is az év végi ünnepekhez kapcsolódnak.

A stressz, bizonytalanság és kimerültség felszínre hozza azokat a dolgokat, amelyek talán hónapokig sem kerülnek elő normál tempó mellett. Van lehetőségünk ezt elkerülni? Igen ! Ha a családtagok nyugodtan és nyíltan állnak egymás elé egész évben. A valódi problémákat jó megoldásokkal kezelve folyamatosan.

De mit tegyünk ebben nagyon furcsa adventi forgatagban, amely körülvesz minket?

Használjuk azt a lehetőséget, amelyet a mi döntésünk befolyásol. ÁLLJUNK MEG, és még inkább KERESSÜK ISTEN! Távolodjunk el a zajtól és figyeljünk rá.

„A csend nem valaminek a hiánya, hanem lehetősége annak, hogy valami megszülessen.

A csend körülvesz minket, éltet és betölt.

Az ember számára mégis művészet az elcsendesülés.”

(Mustó Péter jezsuita szerzetes gondolatai)

 

Amikor nem tudunk elcsendesedni Isten jelenlétében, akkor lesz bennünk és körülöttünk zűrzavar, káosz, félelem és harc.  Ezt látjuk sokak életében most, akik nem tudnak alkalmazkodni az újonnan jött rendhez, mert sohasem tapasztalták meg a csend békességét és a lehetőséget, amit magában rejt.

Rajtunk is múlik, mire használjuk az ünnepeket, az adventi időszakot.

Ezeket a bíztatásokat olvashatjuk a Bibliában:

„Csak Istennél csendesül le lelkem.” (Zsoltárok könyve 62 rész 2a vers)

„Inkább csitítottam, csendesítettem lelkemet, mint anya a gyermekét. Mint a gyermek, olyan most a lelkem.” (Zsoltárok könyve 131 rész 2 vers)

„Az ÚR azonban ott van szent templomában: csendesedjék el előtte az egész föld!” (Habakuk próféta könyve 2 rész 20 vers)

 

Talán ez az év tényleg alkalmas lesz sokak életében arra, hogy adventben valóban a Békesség Fejedelmével való találkozás várakozásban éljenek. Talán az ünnep már nem csak a csomagokról, a rengeteg ételről, az önzésről szól majd, hanem kicsit arról, amely miatt létrejött, Úr Jézus földre jöttének megünnepléséről.

Az advent, eljövetel, várakozás.

De mire is vár a mai kor embere 2020-ban? Mire figyel, és mi foglalkoztatja?

Mindenütt látunk magunk körül adventi koszorút dekorációként, ám négy gyertyájának jelentése mára már héttérbe szorult: 1. remény 2. hit 3. öröm 4. szeretet. Ezek hatnak ránk a várakozásban?

A természet lassan szépen lecsitul körülöttünk, megnyugszik. Ez segít a lelkünknek is hangolódni, engedjük hát, hogy csend legyen bennünk is.

Álljunk meg, és élvezzük azt a kiváltságot, hogy Isten akar a társaságunkban időt tölteni. 

 

Élet, változás, nyugalom csak Isten jelenlétében lehetséges.

Éljünk hát ezzel!

                                                                                                                                            Tiszáné Gneth Gabriella