Mi lesz ebből?

"Óriásira nőtt a társadalmi egyenlőtlenség az USA-ban

 

Az Egyesült Államok eddig sem arról volt híres, hogy a nagyvállalatok vezetői szerény jövedelmeket tennének zsebre, de a koronavírus-járvány még inkább megnövelte az átlagemberek és az ultragazdagok közötti szakadékot.

A Bloomberg és a Fed adatai szerint az 50 leggazdagabb amerikai immár akkora vagyonnal rendelkezik, mint a teljes amerikai társadalom “szegényebbik” fele, azaz nagyságrendileg 165 millió ember.

A Fed 2020 első félévéről készített jelentése szerint az 50 leggazdagabb amerikai vagyona 2020 eleje óta 337 milliárd (!) dollárral nőtt és így megközelítette a 2000 milliárd dollárt, míg a társadalom legkisebb vagyonnal rendelkező 50%-a  – továbbra is 165 millió emberről beszélünk, tehát nem kizárólag a legszegényebb rétegről – összesen 2,08 milliárd dollárnyi vagyont birtokolt.

Ez már önmagában is beszédes adat, de ha nem csak az 50 leggazdagabb ember vagyoni adatait vesszük számításba, hanem a felső 1%-ot, még kiugróbb a különbség: a leggazdagabb 1% vagyona 34200 milliárd dollárt tesz ki…"

https://kitekinto.hu/2020/12/26/gazdasag/oriasira-nott-a-tarsadalmi-egyenlotlenseg-az-usa-ban/187863/?ref=hirlista


 

Valóban ijesztő gnóm volt Egyiptom leghíresebb fáraója?

 "Az óegyiptomi történelem talán leghíresebb fáraója, az újbirodalmi 18. dinasztia egyik utolsó királya, a fiatalon, 19 éves korában meghalt Tutanhamon nem az uralkodásának, hanem a csaknem teljesen érintetlen állapotban fennmaradt sírszentélyének köszönheti világhírnevét. A Királyok Völgyében 1922-ben felfedezett sírkamra feltárásáig sokan még a rejtélyes fáraó létezését is kétségbe vonták. Tutanhamon azonban ugyanolyan titokzatos maradt a sírjának felfedezése után, mint amilyennek előtte ismerték. Az egyik legellentmondásosabb vita a király leszármazásának kérdése, valamint életbeli kinézete körül csúcsosodott ki."

Kettéfűrészelve emelték ki Tutanhamont a híres aranykoporsóból

1922 novemberében szenzációs hírt kürtölt világgá a sajtó; november 4-én, a Luxor közelében fekvő Királyok völgyében egy érintetlen királysírra bukkant a rajzolóból lett brit amatőr régész, Howard Carter. A KV 62-es számot kapott sírkamrában talált rendkívül gazdag kincslelet, illetve a tárgyakon, valamint a sírszentély falán azonosított hieroglifák kétségtelenné tették, hogy a sírba „Ámon fiát", az újbirodalmi 18. dinasztia egyik utolsó fáraóját, Tutanhamont temették.

https://www.origo.hu/tudomany/20201022-sokaig-igy-tartottak-de-a-legujabb-tudomanyos-vizsgalatok-mast-mutatnak.html


 

Itt a szúnyog, hol a szúnyog?

Az Antarktisz turisták által kedvelt György király-szigetén megjelentek a közönséges szúnyogok - jelentette be Alekszandr Klepikov, a déli-sarkvidéki orosz expedíció vezetője pénteken az Interfax hírügynökségnek.

Klepikov szerint ez az emberi tényezőnek "köszönhető": a regionális körülményekhez képest enyhe klímájú György király-szigeten, ahol hét ország tart fenn megfigyelőállomást, sok a turista is. A patakok és a folyók ott nyáron három, télen mínusz öt fokosak.

A közönséges szúnyog eddig ismeretlen volt az Antarktiszon, ahol csak a szárnyatlan változata honos. Az orosz expedíció vezetője elmondta, hogy a nemzeti sarkvidéki programok vezetői tanácsának kezdeményezésére megkezdődött a helyzet tanulmányozása és annak az eljárásnak a kidolgozása, hogyan ejtsék csapdába a vérszívó rovarokat.

Klepikov arról számolt be, hogy az orosz Bellingshausen állomás egyik épületét fertőtleníteni kellett a szúnyogok megjelenése miatt.

http://www.ma.hu/vilagvege/353161/Az_Antarktiszon_megjelentek_a_kozonseges_szunyogok?place=srss


 

Naponta 100 ezer új fertőzött Amerikában?

  "Kalifornia, Texas és Arizona vált az  új pandémiás amerikai epicentrummá, itt a COVID-19 esetek rekordszintű növekedését jelentették.

"Nyilvánvaló, hogy jelenleg nem tudjuk teljesen ellenőrizni a folyamatokat" - mondta Dr. Anthony Fauci, az Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének vezetője az Egyesült Államok Szenátusi bizottságának. "Nagyon aggódok, mert nagyon rossz lehet a folytatás."

Fauci szerint az új esetek napi növekedése elérheti a 100 000-et, ha országos szintű erőfeszítés nem történik a feltámadó vírus terjedésének megakadályozására.

Nem koncentrálhatunk csak azokra a területekre, amelyek túlterheltséggel bírnak. Ez az egész országot veszélybe sodorja ”- mondta.

Fauci szerint a vakcina nem garantált, bár a korai adatok ígéretesek voltak: "Remélhetőleg a következő év elejére rendelkezésre állnak adagok" - mondta. https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-usa/u-s-coronavirus-cases-rise-by-47000-biggest-one-day-spike-of-pandemic-idUSKBN2412TA


KÉPREGÉNY

Ez (is) Amerika?

2020. 06. 29. St. Louis

1.    

2.  

 

3.   

4. 

https://twitter.com/LaurieSkrivan/status/1277419900559142912/photo/2


 

IGAZI A VALÓDI?

" Vesztésre áll a valóság az információs háborúban

  Rövidesen olyan világban élünk majd, ahol a szemünk rendszeresen becsap minket. Vagy máshogy fogalmazva, nem állunk olyan messze a valóság összeomlásától.

 

Javarészt pornóvideókra használják a videomanipulálás legújabb és legijesztőbb technológiáját. Az áldozatok szinte kivétel nélkül nők. Eljöhet vajon a politikusok nagyipari lejáratásának ideje is?

Franklin Foer újságíró akkor mondta ezt, amikor Jordan Peele színész-rendező rengeteg emberrel hitette el, hogy egy videóban Obama kicsit keményebb szavakkal illeti Donald Trumpot, mint hogy alkalmatlan. A videó nem volt valódi, hanem egy jól sikerült manipuláció, egy klasszikus deepfake volt, aminek sokan bedőltek. 

DE VILÁGOSSÁ TETTE, HOGY A „HISZEM, HA LÁTOM” ELV A TECHNOLÓGIA FEJLŐDÉSÉVEL TELJESEN MEGDŐLT.

Az említett videóban két éve azt mondta a kamu Obama, hogy oda kell figyelni, ébernek kell maradni, mert ettől függ, hogy túlélünk, vagy az egész életünk disztópikus lesz. A koronavírus-járványban pedig hamar kiderült, hogy határozottan nem készült még fel a társadalom erre a harcra: jelenleg 

TELJES ERŐVEL HALADUNK EGYFAJTA DISZTÓPIA FELÉ, AHOL A TÁRSADALOM JÓ RÉSZE NEM TUDJA MEGKÜLÖNBÖZTETNI A VALÓSÁGOT ÉS A KITALÁCIÓT, ÉS NEM AD HITELT AZ EGYÉBKÉNT MEGBÍZHATÓ HÍRFORRÁSOKNAK."

https://index.hu/techtud/2020/06/03/alihir_konteo_konspiracios_elmelet_koronavirus/?fbclid=IwAR1-skZCgUmL1qbEYsp03HzXIiJAZfCACa8aisDO9VMAAn45ZRxtAcM0MgA



 

 

SZOBORÚLÁTÓ GONDOLATOK

"Eltávolítják Theodore Roosevelt szobrát a Természettudományi Múzeum első lépcsőiről

  

Theodore Roosevelt elnök szobrát eltávolítják a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum elől - közölte vasárnap a New York-i polgármester, Bill de Blasio hivatalának nyilatkozata.

Hamarosan a múzeum eltávolítja a szobrot, amelyen a nemzet 26. elnöke látható lóval, az egyik oldalán őslakos amerikai ember áll, a másik oldalán pedig egy afrikai ember, a polgármesteri hivatal bejelentette a jóváhagyást.
"Az Amerikai Természettudományi Múzeum elköltözteti a Theodore Roosevelt-szobrot, mert a fekete és az őslakos embereket, mint alárendelt és fajilag alacsonyabbrendűek ábrázolja" - mondta De Blasio irodája a CNN-nek tett nyilatkozatban. "A város támogatja a múzeum kérését. Helyes döntés  ennek a problémás szobornak az eltávolítása."

https://edition.cnn.com/2020/06/22/us/new-york-theodore-roosevelt-statue-removal-trnd/index.html?fbclid=IwAR0ks7rUiH0K8L1YrUmQwdx4YwdVKT0XmhLQionjallNoCppjXvHkWtGviI 


 

ANGLIA - illegális buli után

KépTöbb ezer résztvevője volt a manchesteri Daisy Nook parkban  karantén alatt megtartott óriási bulinak Nagy Britanniában.

 " Daisy Nook ma reggel, ( 2020. június 14. ) míg a tegnap esti résztvevők - a legalább hat ezer, főleg fiatal - többsége kialussza a másnaposságon. Abszolút szégyen. Nem csak tegnap veszélyeztették egymást, hanem ma is azoknak az önkénteseknek az életét, akik vállalták a szemét eltakarítását.

https://twitter.com/georgiadaisy98/status/1272140378876059651/photo/1


 

Tizenötezer éves horgokat találtak az izraeli régészek

"Tizenötezer évvel ezelőtt halászathoz használt horgokat találtak az izraeli régészek az ország északi részében, a Hula-tónál.

A Paleoanthropology című tudományos lapban az észak-izraeli Tel Cháj főiskola tudósainak tollából megjelent cikk szerint húsz darab, halcsontból készített horgot találtak, s mellettük kőből készített súlyokat, valamint halcsontokat, köztük egy 2,5 méter hosszú hal maradványait.

Az izraeli Tudományos Alapítvány támogatta kutatás a Hula-tó partjánál létrejött Natúf-kultúrát vizsgálta, amely ebben a térségben i.e. 15 000 és 11 500 között állt fenn."

https://www.origo.hu/tudomany/20200615-tizenotezer-eves-horgokat-talaltak-az-izraelben.html


 

Churchill két oldala

Graffiti a Winston Churchill-szoboron, a Black Lives Matter tiltakozási gyűlése során a Parlament téren, Westminster, London Shrabani Basu, aki a Brit Birodalomról könyveket írt, azt mondta azonban, hogy "Churchillnek két oldala van" és "meg kell ismernünk a sötétebb óráját, valamint a legszebb óráját" egyaránt. Azt állította, hogy Indiában Churchill nem tekinthető hősnek, hivatkozva az 1943-as bengáli éhínségben játszott szerepére, amelynek során legalább három millió ember halt meg.

Ám Basu asszony kijelentette, hogy nem akarja látni a szobor eltávolítását a Parlament előtti térről, elmondta, hogy az embereknek az "egész történetet" meg kell tanítani a háború időszakáról.

Imarn Ayton, a Black Lives Matter aktivista kijelentette, hogy a rabszolgakereskedők, és az elnyomottakról negatívan beszélő emberek szobrai "rendkívül sértőek", és azokat múzeumokba kellene helyezni.

"Úgy gondolom, hogy mindenki számára nyereség, így tehát már nem sértjük meg a fekete nemzetet, és meg kell őriznünk a történelmünket is" - mondta a BBC-nek."

https://www.bbc.com/news/uk-53033550


 

Elkészült a Föld első elektroszmog-térképe

Az elektroszmog az elektromos berendezések által kibocsátott elektromágneses sugárzás elnevezése  "A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által kifejlesztett zsebműhold 6 hónapja kering az űrben, és 350 kilométer magasságú pályáról 4000 kilométer átmérőjű, kör alakú területet figyel meg. Már 2000 mérést készített, és ebből állították össze az elektroszmog-térképet.

A világ legkisebb, 5x5x5 centiméteres műholdja, amely a Műegyetemen készült, 2019. december 6-ai fellövése óta kifogástalanul működik - idézi a BME közleménye Gschwindt Andrást, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docensét, a SMOG projekt vezetőjét.

A SMOG-P nevű zsebműhold küldetése a Földünket körülvevő, ember keltette elektroszmog jelenlétének igazolása, feltérképezése. Mint mondta, a SMOG-P mérési adatainak köszönhetően a Földet beborító elektroszmogról is van térképünk. Az óceánok fölött jelmentes a műhold pályája, mert nincsenek jelforrások. "

https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/elkeszult_a_fold_elso_elektroszmog-terkepe/20200609123815



 

Lehet aláírást hamisítani?

Kézírást imitáló mesterséges intelligenciát fejlesztenek

"Kézírást imitáló mesterséges intelligenciát fejlesztenek német kutatók. A módszer segítségével sérülés vagy más korlátozottság miatt írásképességüket elvesztő emberek ismét saját kézírásukkal írhatnak szövegeket.

   Tughra (Insignia) of Sultan Süleiman the Magnificent (r. 1520–66 ...  A tudósok szerint 25-30 kézzel írott sorra van szüksége a szoftvernek, így elegendő egyetlen beszkennelt levél.

Ha valaki olvashatatlanul ír, annál a módszer nem működik olyan jól"- mondta Vincent Christlein, az Erlangen-nürnbergi Egyetem kutatója.

A kutatók a következőkben továbbfejlesztik a módszert, mely akár a történelmi írásokat felismerő szoftverek finomításánál is alkalmazható lehet."

(MTI/dpa)  https://www.origo.hu/tudomany/20200609-kezirast-imitalo-mesterseges-intelligenciat-fejlesztenek-nemet-kutatok.html



 

Eltávolítják a rabszolgatartás szimbólumát Virginiában

Robert E. Lee Monument (Richmond, Virginia) - Wikipedia "Ralph Northam, Virginia állam demokrata párti kormányzója utasítást adott csütörtökön Robert Lee tábornok, a polgárháború konföderációs csapatainak egykori vezetője richmondi szobrának eltávolítására.

A polgárháborúban (1861-1865) a konföderációs seregek a déli államok katonáit tömörítették, ők álltak hadban az északi, unionista csapatokkal. A déli, rabszolgatartó államok ugyanis el akartak volna szakadni az Egyesült Államok uniójától. Vereségük után 25 évvel, 1890-ben avatták fel Robert Lee tábornok lovas szobrát a virginiai fővárosban, Richmondban, amely korábban a konföderációs államok fővárosa is volt.

Northam kormányzó kijelentette: "az a szobor már hosszú ideje ott van. Ez nem volt helyes akkor sem, és nem helyes most sem". Majd közölte, hogy a szobrot "a lehető legrövidebb időn belül" eltávolítják, és raktárban őrzik majd mindaddig, amíg nem döntenek a későbbi sorsáról."

A döntést Northam a 46 éves George Floyd brutális rendőri intézkedés miatt bekövetkezett halála miatti tüntetések közepette hozta meg. Az afroamerikaiak jó része a konföderációs seregek vezetőjében az egykori rabszolgatartó államok megtestesítőjét látja, noha Lee tábornok bizonyítottan ellenezte a rabszolgaságot. A Floyd halála miatti tömegmegmozdulásokon több helyütt megrongálták a konföderációs szobrokat és emlékműveket is, ezért több amerikai nagyvárosban úgy döntöttek a helyi vezetők, hogy eltávolítják a szobrokat.      Levar Stoney, Richmond afroamerikai polgármestere közölte: a városban további négy konföderációs emlékművet akar eltávolítani."

https://www.bumm.sk/kulfold/2020/06/05/eltavolitjak-a-rabszolgatartas-szimbolumat-virginiaban


 

A holt-tengeri tekercsek genetikai vizsgálata

Sarit Anava, a Tel-Avivi Egyetem munkatársa és kollégái genetikai elemzés alá vetették a holt tengeri tekercseket – számol be a ScienceAlert. A vizsgálattal azt akarták kideríteni, hogy milyen bőröket használtak fel a pergamenek létrehozásakor.
A genetikai és számítógépes elemzésekből kiderült, hogy az 1948-ban, Kumránban megtalált 2000 éves pergamen- és papirusztekercsek egy része nem helyben készült.
A szövegeket főként állatok bőréből készített pergamenre írták, és ezen állatok genetikai állományának vizsgálata rámutatott több, vallási szövegeket tartalmazó tekercs eredetére.

  A tudományos áttörést hozó kutatást egy véletlen kapcsolat hozta, amikor Oded Rechavi genetikus professzor és Noam Mizrachi bibliatudós professzor együtt vacsorázott a tel-avivi egyetem új oktatóinak rendezett összejövetelén. „Kitaláltuk, hogy a kumráni szövegeket tartalmazó bőr genetikai információi megvilágíthatják a kapcsolatot az egyes töredékek között” – nyilatkozta Rechavi a The Jerusalem Post című angol nyelvű lapnak.

A kutatáshoz összefogott a Izraeli Régészeti Hatóság (IAA), a svéd Uppsalai Egyetem és a New-York-i Weill Cornell Egyetem orvosi fakultása is. Megállapításaikat a Cell című tudományos szaklapban tették közzé.
A bibliatudósok, a genetikusok és a számítástechnikai kutatók együttműködéséhez először mintát kellett venni a Holt-tengeri tekercsekből. Semmiképpen sem akartak kárt okozni az ősi pergamenekben, ezért vagy a hátoldalukon megkaparták a kiválasztott töredékeket, vagy egészen csekély, szöveg nélküli morzsalékokat gyűjtöttek a tekercsek mellől.

https://ng.hu/kultura/2020/06/03/a-holt-tengeri-tekercsek-genetikai-vizsgalata/


 

KIK (MÉG) A BAPTISTÁK?

 

https://www.youtube.com/watch?v=ElfWMc5GALM&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1E0QwEK3G2X2P34qqABEHlcbmG3TU0tkb-xNhoT7A8tIta_W3RS8AV7_U


 

ANYÁK

'Imádott-rettegett „jiddise máméink” előtt tisztelgünk

A zsidó anyák heroikus alakjai központi szerepet kaptak e nép közösségi életének megalapozásában és egységének megformálásában a történelem során. 

  Számos pozitív és negatív vélekedés stigma alakult ki az évek során a jiddise mámékkal kapcsolatban, akik sokszor a történelmi tapasztalatok által megedzett erőteljes személyiségű, sokszor túl óvó és gyermekeiket szorosan kontrolláló anyák, azonban az érem másik oldalán egyértelműen látszik, hogy kitartásuk, heroizmusuk és rettenthetetlenségük évezredeken keresztülóvta, segítette, inspirálta a zsidó népet, hozzájárulva a modern kori sikertörténeteihez is.

„Éberek, aggódók, érzelmesek, túlzóak, szelídek, figyelmesek, túl óvóak, aktívak, gyengédek, naivak és tiszták, mint a friss víz”

— sorolja a Medium lap szerzője, aki egy évtizedekkel ezelőtt elvégzett amerikai tudományos kutatás eredményét is idézve állítja:

alapvetően csakis a gyermek érdekében történik minden megrázkódtatás, megpróbáltatás és sokszor szinte kibírhatatlannak tűnő uralkodói elnyomás is."

https://neokohn.hu/2020/05/03/imadott-rettegett-jiddise-mameink-elott-tisztelgunk/

FERENC PÁPA MÁJUS ELSEJÉN

"Méltóságteljes munkát és ne rabszolgavilágot!

  Munkalehetőséget, de méltóságteljes munkavégzést és nem “rabszolgamunkát” szorgalmazott mindenki számára Ferenc pápa május 1-jén, munkás Szent József egyházi ünnepnapján.

A vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában pénteken bemutatott misén Ferenc pápa a dolgozókért imádkozott annak érdekében, hogy “senki se maradjon munka nélkül, és mindenki igazságos bérezésben részesüljön, anélkül, hogy le kellene mondania a munka méltóságáról és a pihenés szépségéről”.

Az egyházfő az ember hivatásának nevezte a munkavégzést, amellyel alkotni képes, valamint fenntarthatja családját is.

“Az ember alkotó és munkájával alkot (..) jót és szépet” – mondta a pápa, hangsúlyozva, hogy a munka ezzel együtt az embernek méltóságot is ad.

https://librarius.hu/2020/05/02/ferenc-papa-meltosagteljes-munkat-es-ne-rabszolgavilagot/

COVID-19 - KOMMENTÁR NÉLKÜL

Forrás:https://coronavirus.jhu.edu/map.html

VÉLETLENÜL NEM OLYAN, AMILYEN...

2020.02.12.
LOLO tomato veggie snack
Magasan a határérték feletti és nem jelölt kén adalékanyag (allergén)

A Nébih kockázatbecslésen alapuló éves monitoring mintavételi terve alapján megmintázta az alábbi paradicsom chipset.

A termék adatai:

  • Termék neve: LOLO tomato veggie snack (paradicsom chips, szárított paradicsom)
  • Márka: LOLO
  • Csomagolás: védőgázas csomagolásban
  • A termék jelölésén szereplő forgalmazó: Lolo Snack Kft. (Kaposvár)
  • Gyártó: Opti-Cost Kft. (Kaposvár)

A laboratóriumi vizsgálat magasan a határérték feletti, kén tartalmú adalékanyagot mutatott ki a termékből. A hozzáadott, allergén anyagnak számító, kén tartalmú adalékanyag a jelölésen nem volt feltüntetve.

A csomagoláson „100% natural” (100% természetes), továbbá „no added preservative” (hozzáadott tartósítószer nélkül) szerepel, így a termék jelölése is megtévesztő.

A Nébih minőségmegőrzési időre és kiszerelési egységre való tekintet nélkül, azonnali hatállyal elrendelte a termék forgalomból való kivonását, visszahívását, valamint további hatósági intézkedésig megtiltotta a forgalomba hozatalát."

https://portal.nebih.gov.hu/termekvisszahivas?p_p_id=169_INSTANCE_V7CbHUFUlkoI&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-3&p_p_col_count=2&_169_INSTANCE_V7CbHUFUlkoI_recordId=1305786&_169_INSTANCE_V7CbHUFUlkoI_formDDMTemplateId=0&_169_INSTANCE_V7CbHUFUlkoI_formDDMTemplateId=0&_169_INSTANCE_V7CbHUFUlkoI_redirect=https%3A%2F%2Fportal.nebih.gov.hu%3A443%2Ftermekvisszahivas%3Fp_p_id%3D169_INSTANCE_V7CbHUFUlkoI%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-3%26p_p_col_count%3D2&_169_INSTANCE_V7CbHUFUlkoI_struts_action=%2Fdynamic_data_list_display%2Fview_record&_169_INSTANCE_V7CbHUFUlkoI_spreadsheet=false&_169_INSTANCE_V7CbHUFUlkoI_displayDDMTemplateId=0&_169_INSTANCE_V7CbHUFUlkoI_editable=true&_169_INSTANCE_V7CbHUFUlkoI_version=1.1

 

GYÖTRELMES SÁSKAJÁRÁS

Szomáliában vészhelyzetet hirdetnek meg a sáskák miatt

Egy idegenvezető maroknyi halott sáskát tart Kenya északi részén Szomália országos vészhelyzetet hirdetett meg, mivel a sáskák nagy rajokban vonulnak Kelet-Afrikában.
Az ország mezőgazdasági minisztériuma szerint a rovarok, amelyek nagy mennyiségű növényzetet fogyasztanak, "komoly veszélyt jelentenek Szomália törékeny élelmezésbiztonsági helyzetére". Félnek, hogy a helyzetet nem lehet ellenőrzés alá vonni, mielőtt az aratás áprilisban megkezdődik. Az ENSZ szerint ez a pusztítás 25 év óta Szomáliában és Etiópiában a legnagyobb.
Eközben a szomszédos Kenya az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetéhez (FAO) fordult, mert szerintük a sáskák fenyegetése 70 éve nem látott súlyosságú. Szomália azonban a régió első országa, amely vészhelyzetet hirdetett a sáskajárás  miatt.

https://www.bbc.com/news/world-africa-51348517

KÍNA BETILTJA AZ EGYSZER HASZNÁLATOS MŰANYAGOKAT?

 

   "A kínai vendéglátóhelyeken az egyszer használatos műanyag szívószálak használatát is megtiltják.

Az ázsiai ország évek óta küszködik azzal, hogy 1,4 milliárd polgára által termelt szemetet kezelni tudja. Az ország legnagyobb szemétlerakó helye, amely mintegy száz futballpálya nagyságú, máris megtelt, holott még 25 évig akarták használni - emlékeztetett a BBC News cikke.

Kínában 2017-ben 215 millió tonna városi háztartási hulladékot gyűjtöttek be. Az újrahasznosításról azonban nem állnak rendelkezésre adatok.

Az Oxfordi Egyetem online kiadványa, az Our World in Data (Világunk adatai) szerint 2010-ben Kínában 60 millió tonna műanyag hulladék keletkezett, az Egyesült Államokban pedig 38 millió tonna."

https://www.bumm.sk/turmix/2020/01/20/kina-betiltja-az-egyszer-hasznalatos-muanyagokat


 

MILLIÁRDOSOK JÓTÉKONY TALÁLKOZÓJA?

      "A világ 100 országából mintegy 2000 fő érkezik az Alpokban található festői svájci városkába, amit ilyenkor elárasztanak a magángépek és a 43 dollárért árult hot dogok. Az esemény mostanra a világ legfontosabb, a világ leggazdagabbjainak és politikusainak szóló networking-eseménye lett, és már közel fél évszázados múltra tekint vissza"

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200120/tobb-mint-100-dollarmilliardos-gyulik-ossze-a-heten-413001


 

JANUÁR 13. - A MAGYAR VALLÁSSZABADSÁG NAPJA

 

Dr. Mészáros Kálmán, egyháztörténész

A világon először a történelmi Magyarország keleti tartományában, Erdélyben foglalták országos határozatba a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló nagy jelentőségű törvényt! 1568-ban a Tordán tanácskozó erdélyi magyar rendek országgyűlést tartottak, melynek legfőbb témája a vallás szabad gyakorlása volt.

Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.” Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.”Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.” Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.”Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.” Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.”Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.” Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.”Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.” Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.”Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.” Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.”Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.” Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.”Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.” Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.”Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.” Négy és fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon Tordán mondták ki először, hogy: „a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse, az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik. Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.

forrás:https://www.facebook.com/kalman.meszaros.5/posts/2984055021626996?__tn__=K-R


 

SZOMORÚ NAP?

       

 "A Google   keresési adatainak vizsgálatából az látszik, hogy minden évben az év első hétfőjén ugrik meg a válásra, válóperes ügyvédekre történő keresések száma. Ezt maguk az ügyvédek is visszaigazolják: az Insider cikkében megerősítették, hogy kifejezetten sokan fordulnak hozzájuk ilyenkor. 

Cherlyn Chong párkapcsolati tanácsadó szerint azért különleges az év első hétfője, mert az ünnepek előtt félretett magánéleti konfliktusok, döntéshelyzetek az ünnepek alatt újra kiéleződhetnek, az emberek pedig az új év első hétfőjén szánják el magukat a valódi döntésekre. 

Mindez azért is ellentmondásos, mert eközben az év első vasárnapja, vagyis idén január 5-e, jellemzően az internetes társkeresők legforgalmasabb napja szokott lenni az évben."

https://nlc.hu/eletmod/20200106/ev-elso-hetfoje-legszomorubb-nap-valas/amp/?fbclid=IwAR0eBqGl1m5HpFt7dLTb84LLK4TlwnuMAEKpK95hqaNnVYcT3MOhjIrdNP4

Több száz millió állat pusztult el Ausztráliában

A Sydney-i Egyetem munkatársai szerint már mintegy 480 millió állat pusztulhatott el az ausztráliai bozóttüzekben – számol be az IFLScience. A kutatók úgy vélik, hogy a szeptember óta tartó tüzek hatalmas hatással lesznek az ország ökoszisztémájára.

A katasztrófa különösen súlyosan érinti a koalákat, hiszen az állatok a könnyen égő erdős területeken élnek, ráadásul rendkívül lassan mozognak.

A bozóttüzekben eddig megközelítőleg 8 ezer koala pusztult el, ez az új-dél-walesi populáció harmadát jelenti.

https://24.hu/tudomany/2020/01/02/ausztralia-bozottuz-koalak-allatok/

Apokalipszis Ausztráliában: már a hadsereg szállítja az élelmiszert

"16-an meghaltak, és több mint 5 millió hektárt felperzselt az augusztus óta tomboló tűzvész Ausztráliában. Az emberek a tengerpartokon keresnek menedéket. A szilvesztert is sokan itt, a kocsijukban töltötték. Egy kisebb állatkertet sikerült megmenteniük a gondozóknak, miközben a környező településen több tucatnyi ház teljesen leégett.

A hadsereg hadihajókkal és repülőgépekkel szállítja az élelmiszert azoknak, akikhez a tűz és a füst miatt máshogy már nem lehet eljutni Ausztráliában. Akadozik az áramelátás, és sok helyen a benzinkutak is kifogytak az üzemanyagból, így az autós menekülés is kizárt az ott rekedt lakosság számára. A hőség elviselhetetlen, az ország minden államában 40 Celsius-fok fölött van a hőmérő higanyszála. Október óta 5,5 millió hektárnyi terület égett le Ausztráliában, 16-an meghaltak, és több mint ezer ház lett a lángok martaléka."

https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/apokalipszis-ausztraliaban-mar-a-hadsereg-szallitja-az-elelmiszert.18645.html

Lemondott miniszteri tisztségeiről Netanjahu

"Lemondott az eddig magánál tartott miniszteri tárcákról Benjámin Netanjahu, az izraeli átmeneti kormány miniszterelnöke, mert a törvények értelmében nem tölthet be miniszteri tisztséget, aki ellen vádat emelt az államügyész - jelentette a helyi média csütörtökön.
A kormányfő a népjóléti, a diaszpóraügyi és a mezőgazdasági minisztérium vezetéséről mondott le, azt ígérve, hogy a következő napokban megnevezi utódait ezeken a posztokon. A koalíciós egyezmények szerint az egyik minisztériumot a keleti vallásosokat képviselő Sasz párt, a másik kettőt pedig a kormányzó jobboldali Likud párt valamely képviselője fogja megkapni."

MI MENNYI 2020-BAN?

Jövő év január elsejétől a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik, a növekedés mindkét esetben 8-8 százalékos - jelentette be Varga Mihály hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

https://profitline.hu/HIVATALOS---Minimalber-2020-es-garantalt-berminimum-2020-brutto-es-netto-osszege-401904

60.000 keresztény

60,000 Christians gather in Orlando for 'Jesus Movement' of this generation

Ülésezett a Magyarországi Református Egyház Generális Konventje

A Generális Konvent plenáris ülésének zárónyilatkozata

"A Generális Konvent 2018. május 24-25-i lillafüredi plenáris ülésén az alábbi nyilatkozatot fogadta el. 

A Magyar Református Egyház Generális Konventje Isten iránti hálával köszöni meg az egymással való találkozás lehetőségét. A példaértékű közös tanácskozások ereje különösen hangsúlyos volt az elmúlt esztendőben is, amikor a kettős reformációi jubileum alkalmából többször erősíthettük egymást a Kárpát-medence különböző helyszínein.

Az első világháború centenáriumán fájlaljuk és elítéljük az erőszak minden formáját, érjen az minket, keresztyéneket vagy bárki mást a világban. Ugyanakkor alázatra és bűnbánatra hívunk mindenkit, akinek szavai és tettei nem csitították, hanem inkább táplálták az erőszakot és az ellentétet. Mi keresztyének tudjuk, hogy Isten Káinnak mondott szavai ma is igazak: „Hiszen, ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz; ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és reád van vágyódása; de te uralkodjál rajta.” (1Móz 4,7) Hisszük és valljuk, hogy a káini harag és gyilkos indulat Jézus Krisztus erejével és a Szentlélek segítségével ma is legyőzhető, ha az ember azt hittel kéri.

Éppen ezért kérjük és várjuk, hogy mindenki, aki ma a „keresztyén” szót eredeti jelentésétől megfosztva, Krisztus valós és tényleges követését nélkülözve, érdekből vagy nyerészkedésből használja, hasonló módon tartson bűnbánatot. Életgyakorlatával igyekezzék visszatalálni Krisztus nem pusztán névleges, hanem tényleges követéséhez.

Tudjuk, hogy egyházunk és mi magunk is rászorulunk a Szentlélek újjáteremtő jelenétére, ami segíthet abban, hogy egyre erősebben és szorosabban ragaszkodjunk hitünk megvallásához és naponkénti megéléséhez. Isten megbocsátó kegyelmét kérjük magunkra, szolgatársainkra és egyháztagjainkra, mert nem tudtuk mindig a békét és a szeretetet szolgálni, és ténylegesen Krisztust követni.

Hisszük és reméljük, hogy a tavaszi országgyűlési választások hangneme, gyűlölködő megnyilvánulásai minden politikai oldalban megbánásra és megbocsátásra találnak, hogy készek és képesek legyenek olyan országot munkálni, ahol lehet és érdemes élni, politikai hovatartozástól függetlenül. Erre a munkára imádságos szívvel kérjük és buzdítjuk a megválasztott képviselőket. Egyúttal intjük őket, hogy el ne feledjék: Isten az, akinél a tényleges erő és hatalom lakik. Dániel próféta szavaival élve Isten az, aki - „dönt királyokat és tesz királyokat” (Dán 2,21).

Hálával köszönjük meg ismételten honfitársainknak, hogy a béke és esélyteremtés reményében, aláírásukkal támogatták a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést, a Minority SafePack-et.

Köszönjük a Tiszáninneni Református Egyházkerület meghívását, hogy 2018 májusában Miskolc-Lillafüreden adtak otthont a Kárpát-medencei református küldöttek találkozásának.

Kérjük testvéreinket, hogy imádságos szívvel készüljenek a Magyar Református Egyház újra egyesülésének tizedik évfordulójára, a hálaadás alkalma az alkotmányozó zsinat helyszínén, Debrecenben lesz.

Országainkat, nemzetünket és egyházunkat most is Isten kegyelmébe ajánljuk.

Lillafüred, 2018. május 25."

Forrás: http://www.reformatus.hu/mutat/15204/


 

A NAGY ÉRDEKLŐDÉSRE TEKINTETTEL...

A NAGY ÉRDEKLŐDÉSRE TEKINTETTEL...
 
Okirat sablonok
 
Az alábbi sablonok közzétételével az egyes szervezetek (egyesületek, alapítványok) nyilvántartásba vételi, ill. változásbejegyzési eljárása során alkalmazandó dokumentumai elkészítéséhez kívánunk tartalmi és egyben formai segítséget is nyújtani.

Tájékoztatjuk, hogy a sablonok a gyakorlatban többször előforduló hibák kiküszöbölése mellett, az új Ptk. és az új közhasznúsági törvény előírásainak figyelembevételével kerültek megszövegezésre. Mindemellett azok bírósági eljárásokban való alkalmazása nem garantálja a kérelem pozitív elbírálását, illetve a hiánypótlási felhívás nélküli bejegyzést, mert tartalmuk a jogszabály változások folytán folyamatosan alakuló bírói gyakorlathoz igazodik.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy ezen okirat sablonok nem a jogszabály szerinti mintaokiratok (4/2017. (IV.3.) IM rendelet), így ezek alapján nem kezdeményezhető egyszerűsített nyilvántartásba vételi (változásbejegyzési) eljárás (2011. évi CLXXXI. törvény 34. §).

A dokumentumok megnyitásához az ingyenesen letölthető LibreOffice szövegszerkesztő programot ajánljuk. (Amennyiben az okirat sablon "zip" formátumban töltődött le a számítógépre, először indítsa el a Libre Office szövegszerkesztő programot és onnan nyissa meg a letöltött "zip" fájlt.)

 
I/a. Egyesület (kizárólag egyesületi forma esetén, 2011. évi CLXXXI. törvény 95.§ aa) pont)
alapszabály
tisztségelfogadó nyilatkozat
székhelyhasználat jogcímét igazoló okirat
névhasználatot engedélyező nyilatkozat
jegyzőkönyv
- közgyűlés jelenléti ív
tagjegyzék
felügyelő bizottsági tag elfogadó nyilatkozat
 
I/b. Közhasznú egyesület (kizárólag egyesületi forma esetén, 2011. évi CLXXXI. törvény 95.§ aa) pont)
alapszabály
tisztségelfogadó nyilatkozat
felügyelő bizottsági tag elfogadó nyilatkozat
 
Egyebekben a használható okirat sablonok megegyeznek a nem közhasznú egyesületével lásd I/a. pont.
 
II/a. Alapítvány (kizárólag alapítványi típus esetén)
alapító okirat
tisztségelfogadó nyilatkozat
székhelyhasználat jogcímét igazoló okirat
névhasználatot engedélyező nyilatkozat
- jegyzőkönyv
felügyelő bizottsági tag elfogadó nyilatkozat
 
II/b. Közhasznú alapítvány (kizárólag alapítványi típus esetén)
alapító okirat
tisztségelfogadó nyilatkozat
felügyelő bizottsági tag elfogadó nyilatkozat
 
Egyebekben a használható okirat sablonok megegyeznek a nem közhasznú alapítványéval lásd II/a. pont.
 
III/a. Sportegyesület (2011. évi CLXXXI. törvény 95.§ ac) pont)
alapszabály
 
Egyebekben a használható okiratsablonok megegyeznek a nem közhasznú egyesületével lásd I/a. pont.
 
III/b. Közhasznú sportegyesület  (2011. évi CLXXXI. törvény 95.§ ac) pont)
alapszabály

Egyebekben a székhelyhasználat jogcímét igazoló okirat, a névhasználatot engedélyező nyilatkozat, a jegyzőkönyv, a közgyűlési jelenléti ív és a tagjegyzék az I/a. pontból, valamint a tisztségelfogadó nyilatkozat az 1/b. pontból tölthető le.


IV/a. Szövetség (2011. évi CLXXV. törvény 4. § (3) bekezdés)
alapszabály
tisztségelfogadó nyilatkozat
székhelyhasználat jogcímét igazoló okirat
névhasználatot engedélyező okirat
jegyzőkönyv
felügyelő bizottsági tag elfogadó nyilatkozat
jelenléti ív
 
IV/b. Közhasznú Szövetség
alapszabály
tisztségelfogadó nyilatkozat
felügyelő bizottsági tag elfogadó nyilatkozat
 
Egyebekben a használható okirat sablonok megegyeznek a nem közhasznú szövetségével lsd. IV/a. pont
 
V/a. Civil szervezetek elektronikus úton megküldött beszámolóinak közzétételéhez
- meghatalmazás minta
 
 

Forrás : www.birosag.hu
Link: http://birosag.hu/allampolgaroknak/civil-szervezetek/okirat-sablonok
Okirat sablonok

 

HOGYAN MONDJUK AZ IMÁDSÁGOT?

"Mohos Gábor atya, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára szerint Magyarországon nem merült fel a Miatyánk imádság fordításának megváltoztatása.

A Francia Katolikus Püspöki Konferencia megváltoztatta a Miatyánk imádság egyik sorát, mivel az eddigi változatot számos pap és teológus bírálta. Szerintük ugyanis azt a látszatot kelti, mintha az Atya egyfajta perverz játékot űzne a hívekkel: egyszerre kísértené, majd elbotlásuk után büntetné őket. A „ne vígy minket a kísértésbe” sor eztán úgy hangzik majd, hogy „ne engedd, hogy kísértésbe essünk”. Tovább... (inforadio.hu)


 

HOL LEHET JÓTÉKONYKODNI BUDAPESTEN?

"A karácsony szerencsére nem csak a bevásárlásról szól, így számos civil szervezet segít a rászorulóknak a jótékonyság szezonjában, vagyis advent időszakában. Hol és hogyan segíthetünk Budapesten belül mi is?

Mikulásgyár

Képtalálat a következőre: „charity” A Mikulásgyár minden évben felhúzza monumentális sátrát az ‘56-osok terén, amit arra járva nem lehet nem észrevenni – derül ki abból a térképes jótékonysági összeállításból, amelyet a WeLoveBudapestkészített. Koncertjeivel, programjaival lassan úgy működik, mint egy fesztivál. Pénzadományokat nem fogadnak el, tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, takarót, játékot, könyvet gyűjtenek december 1. és 22. között, amelyeket a Magyar Vöröskereszt oszt szét a rászorulók között. A Lurdy Ház mellett gyűjtőpontként csatlakoztak hozzájuk a Toyota márkakereskedései, a Hungaroring és a Magyar Posta fiókjai is." Tovább...(http://magyarorszagkul.nlcafe.hu)


 

RAJZPÁLYÁZAT LÁJKOLÓKNAK

 Képtalálat a következőre: „family”  "A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom debreceni központja rajzpályázatot hirdet LÁJKOLOM A CSALÁDOM címmel.

A pályázat célja a család központba állítása: mit gondolnak a 21. századi gyermekek a családjukról, a családi kapcsolataikról, a családban betöltött helyükről. A pályázatra 6 és 16 év közötti fiatalok szabadkézi rajz vagy egyéb kézműves alkotásait várják!

A munkákat kiállítják a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. A legjobb pályamunkákat díjátadó ünnepségen jutalmazzák.

Beküldési határidő: 2017. november 30." Tovább... (www.csalad.hu)


 

TÖKÖLRŐL VISZIK AZ ORSZÁG FENYŐFÁJÁT

 Képtalálat a következőre: „fenyőfa”"Tökölről érkezik az ország karácsonyfája - pár méterrel kisebb, mint a tavalyi, de így sem lesz kicsi.

Ma állítják fel a Kossuth téren az Ország Karácsonyfáját. Idén a kb. 18-20 méter magas, 63 centiméteres törzsátmérőjű, több tonnás ezüstfenyő Tökölről érkezik, egy nyugdíjas házaspár felajánlásaként.

November 29-én reggel kezdik el feldíszíteni, adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret - közölte a Privátbankár.hu-val az Országgyűlés sajtóirodája." Tovább... (www.privatbankar.hu)


 

FABINYI TIBORT VÁLASZTOTTÁK A MAGYARORSZÁGI EVANGÉLIKUS EGYHÁZ ELNÖK-PÜSPÖKÉVÉ

"Fabiny Tamást választotta a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) zsinata az egyház új elnök-püspökévé - közölte az Evangélikus Információs Szolgálat pénteken az MTI-vel.

Az MEE zsinata pénteki ülésén döntött erről, miután Gáncs Péter püspök, aki 2010 óta töltötte be a tisztségét, jövő májusban nyugdíjba vonul, és benyújtotta lemondását.

Fabiny Tamást a zsinati testület 32 igen, 11 nem és 3 érvénytelen szavazattal választotta meg, a tisztségre ő volt az egyedüli jelölt. Az elnök-püspök helyettese Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) evangélikus egyházkerület püspöke lett." Tovább... ( www.inforadio.hu)


 

100 MILLIÁRD FORINT SZÜKSÉGES A KARÁCSONYI JÓLÉTÜNKHÖZ

 " Idén karácsonykor ajándékokra 100 milliárd forintot költenek a magyarok az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) becslései szerint, ami tartalmazza az internetes költést és a bolti vásárlásokat is.

Vámos György, az OKSZ főtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken ismertette: a kiskereskedelem teljes decemberi forgalma 3-4 százalékkal meghaladhatja idén az egy évvel ezelőtti 1000 milliárd forintot, de ennél nagyobb növekedés is lehetséges. Az ágazat 3,5 éve bővül." Tovább... (www.mfor.hu)


 

BAPTISTA MŰVÉSZETI NAPOK MISKOLCON

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=ADTaJs8vY_Y


 

A 2017 BAPTISTA MŰVÉSZE DÍJ KITÜNTETETTJE OLÁH GÁBOR KARNAGY

" Több évtizedes kiemelkedő hazai és nemzetközi karnagyi munkássága, valamint eredményes oktatói és szervezői tevékenysége elismeréseként Oláh Gábor karnagy a 2017 Baptista Művésze díjban részesült, amelyet Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke adott át számára a Baptista Művészeti Napok újpesti megnyitóján.

  Oláh Gábor ötgyermekes lelkészcsalád elsőszülöttjeként korán bekapcsolódott a gyülekezeti zenei szolgálatokba.

1959-től tagja lett a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkórusának, akikkel bejárta a világot. Hegedülni és zongorázni is tanult. Mérnöki tanulmányai és munkája után 1976-ban került a Debreceni Kodály Kórusba énekkari művészként.

1980-ban nyert felvételt az MR Énekkarába, ahol a hivatásos énekesi munka mellett előbb szólamvezető korrepetitora, majd másodkarnagya, 2013-tól pedig közel másfél évig megbízott vezető karnagya lett a kórusnak. Három szakon szerzett egyetemi kitüntetéses diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Középiskolai Énektanárképző kiegészítő szakán. Számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült, többek közt Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjban, valamint az 1991-es III. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny karnagyi és a Magyar Rádió Nívódíjában.

2013-ban elnyerte a Vásárhelyi Zoltánról elnevezett Az Év Énekkari Művésze szakmai díjat. 1982 óta az idén 60 éves Baptista Központi Énekkar vezető karnagya. 1997-től több mint 15 évig a Baptista Teológiai Akadémia kántor szakán tanított. 34 éven át vezette a József Utcai Baptista Gyülekezet énekkarát.

Hitvallása a művészet és az Istennek való szolgálat kapcsolatáról a következő bibliaversen alapul: „Mert vak állatot hoztok áldozatul, és nem tartjátok rossznak. Sántát vagy bénát hoztok, és nem tartjátok rossznak. De vidd csak azt a helytartódnak: kegyes lesz-e hozzád és szívesen fogad-e?” (Mal 1,8)

Oláh Gábor karnagyi munkásságát végigkíséri a kiemelkedő szakmai tudás és felkészültség, a kollégák és a közönség iránti alázat, a humorral fűszerezett közösségteremtő képesség, az Istenben való hitre alapozott művészeti tevékenység, valamint a baptista közösség iránti elkötelezettség." ( Kiss Emil) www.baptist.hu


 

ÚJ KORSZAK KEZDŐDIK AZ EMBERISÉG TÖRTÉNETÉBEN

www.computerworld.hu

" Kevés hír érkezett az Atlas robotról azóta, hogy az Alphabet júniusban eladta a Boston Dynamicsot a SoftBanknak. Most viszont egy megjelent egy új videó, amely bemutatja, a robot hogy szaltózik, dobogóról dobogóra szökdécsel, illetve felugorva 180 fokkal megfordul a tengelye körül.

Nagy dolog, mondhatnánk, ilyen ugrásokat egy gyerek is tud. Csakhogy a robotoknál hihetetlen fejlődést jelent a produkció, főleg ha figyelembe vesszük, hogy az Atlas milyen profin egyensúlyoz: még a karjait is beveti a koordináció érdekében!" Tovább...


 

IRGALMAS HITETLEN, VAGY IRGALMATLAN HÍVŐ?

" Az egyház tanítását a szelleme és nem a betűje szerint kell képviselni, mondja a váci püspök, aki szerint sokszor csak ócska kövekhez ragaszkodunk.

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Beer Miklós váci megyés püspök. Először arról beszél, mennyire fontos meghaladni a formát, a formaságokat, és megkülönböztetni azt, ami csak formalitás attól, ami megőrizendő örök érték. A formalitásokat ért bírálata miatt vállalja, hogy gyakran úgy beszél, mint egy protestáns. Politikai kérdésekkel nem foglalkozik, de ha "igazságtalanságot, jogtalanságot, kirekesztést tapasztalunk, fel kell emelnünk a szavunkat". Tovább...


 

MILYEN LEGYEN EGY KARÁCSONYI KARÁCSONY?

"French top court bans Christmas nativity scenes from public spaces

 The French Council of State has ruled for a ban on Christmas nativity scenes (“crèches” in French) in public spaces “unless special circumstances show that this has a cultural, artistic or festive“.

The decision of the Council of State relates to the Nativity scene that the Mayor of Béziers (French town in Occitaine) Robert Ménard had installed in 2014. In 2015 and 2016, a crèche was again installed but with a “more cultural and festive dimension“, accompanied by a Christmas tree and a mailbox to write to Santa Claus, Ménard told AFP in April 2017." More...


 

Emlékmű lesz a texasi baptista templom

"Emlékmű lesz a texasi Sutherland Springsben az a baptista templom, ahol november 5-én egy ámokfutó tömegmészárlást követett el – közölte az amerikai sajtó hétfőn.

A templomot – a lelkész korábbi ígérete ellenére – mégsem bontják le. Vasárnap istentiszteletet is tartottak, amelyen megjelent és beszédet mondott John Cornyn texasi szenátor is. Megtelt a templom 500 széke, és a templomkertben is több százan voltak jelen, elsöprő többségben más szövetségi államokból érkező amerikaiak, akik így akarták együttérzésükről biztosítani az alig 400 lelket számláló kis településen élőket." Tovább...


 

Egyre súlyosabb állapotban létezik a Föld

"Thousands of scientists issue bleak ‘second notice’ to humanity 

  In late 1992, 1,700 scientists from around the world issued a dire “warning to humanity.” They said humans had pushed Earth's ecosystems to their breaking point and were well on the way to ruining the planet. The letter listed environmental impacts like they were biblical plagues — stratospheric ozone depletion, air and water pollution, the collapse of fisheries and loss of soil productivity, deforestation, species loss and  catastrophic global climate change caused by the burning of fossil fuels." More...


 

Billy Graham 100. életéves

Billy Graham’s 99th Birthday Marks Beginning of Yearlong Observation

" Billy Graham turned 99 on Tuesday, November 7, having spent over three-quarters of his life preaching the Gospel. He begins his 100th year as one of the most admired men in America.

“As a family, we are just so very grateful that he is still with us,” Franklin Graham said. “His mind is good, but he’s quieter these days. He can’t see or hear well, but his health is stable. … I know my father is grateful for all the prayers for him and birthday wishes on this special occasion.” More...


 

Baptista Művészeti Napok


 

Együttérzés

Imádság a texasi testvérekért, gyászolókért 

 " Megdöbbenve hallottuk a hírt, hogy november 5-én, a texas-i Sutherland Springs baptista templomában egy istentisztelet alatt 26-an vesztették életüket egy öldöklés során."... Tovább...


 

Mérföldkövek kis- és nagyegyházunk életében

"A reformáció 500. évében gyülekezetünk, a Miskolc Belvárosi Baptista közösség is jelentős mérföldkőhöz érkezett, ugyanis ebben az évben érte el 120. életévét.

E két jeles esemény ünneplése 2017.09.17-én történt.
Délelőtt előadás hangzott el Dr. Mészáros Kálmán egyháztörténész részéről a reformációról: „Az anabaptista reformáció nyomában” címmel.

Délután pedig ugyancsak Mészáros testvér hirdette az Igét, emlékezve a 120 éves Miskolc Belvárosi Baptista Gyülekezetre. Ezen az összejövetelen tényképeket láthattunk, hallhattunk a gyülekezet történetének fontosabb eseményeiről, mely felsorakoztató összeállítást Tisza Attila, a gyülekezet lelkipásztora készítette és mutatta be.

Egy rövid filmet is megtekinthettek a résztvevők, így nem csak hallották, hanem látták is a közösség múltját érintő kiemelkedő eseményeket, mint pl.: a régi gyülekezeti épületet, annak lebontását, az építkezést, stb.
Az igehirdető Pál apostol Korinthusiakhoz írt leveléből olvasta fel az 1. rész 18-24 verseit. Ahogy ebben az igeszakaszban is szerepel: „Mert a keresztről való beszéd bolondság ugyan azoknak, a kik elvesznek; de nekünk, kik megtartatunk, Istennek ereje.” Tovább...


 

HÍREK


 

ITT-OTT

  

   

           


                      



                  


 

Valóban ijesztő gnóm volt Egyiptom leghíresebb fáraója?

 "Az óegyiptomi történelem talán leghíresebb fáraója, az újbirodalmi 18. dinasztia egyik utolsó királya, a fiatalon, 19 éves korában meghalt Tutanhamon nem az uralkodásának, hanem a csaknem teljesen érintetlen állapotban fennmaradt sírszentélyének köszönheti világhírnevét. A Királyok Völgyében 1922-ben felfedezett sírkamra feltárásáig sokan még a rejtélyes fáraó létezését is kétségbe vonták. Tutanhamon azonban ugyanolyan titokzatos maradt a sírjának felfedezése után, mint amilyennek előtte ismerték. Az egyik legellentmondásosabb vita a király leszármazásának kérdése, valamint életbeli kinézete körül csúcsosodott ki."

Kettéfűrészelve emelték ki Tutanhamont a híres aranykoporsóból

1922 novemberében szenzációs hírt kürtölt világgá a sajtó; november 4-én, a Luxor közelében fekvő Királyok völgyében egy érintetlen királysírra bukkant a rajzolóból lett brit amatőr régész, Howard Carter. A KV 62-es számot kapott sírkamrában talált rendkívül gazdag kincslelet, illetve a tárgyakon, valamint a sírszentély falán azonosított hieroglifák kétségtelenné tették, hogy a sírba „Ámon fiát", az újbirodalmi 18. dinasztia egyik utolsó fáraóját, Tutanhamont temették.

https://www.origo.hu/tudomany/20201022-sokaig-igy-tartottak-de-a-legujabb-tudomanyos-vizsgalatok-mast-mutatnak.html